RED BOL

Consignatiemodel

De korte samenvatting komt op het volgende neer, van elk verkocht tientje gaan er 2 euro op aan kosten, daarna delen we de winst, je houdt dus €4 over en ik ook.

De lange uitleg:

Je levert je muziek in bij mij. Deze blijft in principe jouw eigendom en is ten alle tijde terug te halen. Ik bewaar het in een gemarkeerde doos en ga de spullen gefaseerd uitzoeken en te koop zetten.

Fase 1 Items worden stuk voor stuk bekeken op kwaliteit (gradering van drager aan de ene kant en van de verpakking (hoes) aan de andere kant) waarna ik moet uitzoeken welke versie ik van iets te pakken heb (soms is er maar één mogelijkheid, soms moet ik zoeken uit honderden mogelijkheden).

Fase 2 Op basis van bovenstaande info bepaal ik een verkoopprijs, dat moet met fingerspitzengefühl: aan de ene kant kan ik zien hoe het zit met vraag en aanbod van een item, aan de andere kant is er een range van aanbieders: uit verschillende landen, met verschillende graderingen, met verschillende prijzen. Als ik hoog inzet gaat het langer duren, als ik laag inzet heb ik sneller succes. In principe ga ik liever iets hoger zitten want ik heb geen haast.

Fase 3 Ik krijg een order. Ik kan in de bestelling zien dat ik het product moet zoeken in de collectie met jouw naam. Ik zoek de LP/CD en bepaal hoeveel de klant aan verzendkosten moet betalen. Wanneer deze betaald heeft wordt de het product ingepakt en gaat op de stapel te verzenden pakketjes.

Fase 4 Tweemaal in de week rij ik naar Kranenburg in Duitsland om stapel in te leveren bij het postkantoor. Duitse post is goedkoop. Tenzij het om een Nederlandse bestelling gaat, die verzend ik meestal dezelfde dag nog via post.nl of DPD.

Fase 5 Bij terugkomst worden de orders op de Discogs pagina op ’shipped’ gezet. Op dat moment voer ik de gegevens in op een voor jouw aangemaakte excel-sheet: Genoteerd wordt de verkoopprijs, de betaalde commissie aan Discogs (ca 9%), de betaalde commissie aan PayPal (circa 4%). Het restant wordt verdeeld op zo’n manier dat wanneer ik de BTW over de winst betaal we er daarna allebei evenveel aan overhouden. Ook wordt hierin bijgehouden welke plaat verkocht is en naar welk land, leuk om te zien! Belangrijk nog om te weten is dat wanneer ik buiten de EU verkoop (30-40% van mijn bestellingen) er geen btw afgedragen hoeft te worden en de winst dus groter zal worden.

Fase 6 Ik reken periodiek met je af, afhankelijk van het verloop en je eigen wens. Dat kan via overmaking naar bankrekening/PayPal of contant.

Algemeen: wanneer een CD/LP onverkoopbaar is via mijn verkoopkanalen – dat is wanneer de kans op verkoop laag is doordat er geen vraag is of wel er al veel te veel aanbieders zijn en ik er minder dan €3 voor kan vragen wil ik kans hebben op succes gaan de CD/LP’s in mijn ramsj en worden ze niet meer geadministreerd. Wanneer je dit niet wil hou ik ze voor je apart en kun je ze weer ophalen.

© 2024 RED BOL

Theme by Anders Norén